perjantai 4. joulukuuta 2015

Joulukuun 4. päivä

Lisa Moroni & Eva Eriksson:
Varo krokotiilia!
Alkuteos
Se upp för krokodilen!
Suomentanut Raija Rintamäki
Kustannus-Mäkelä 2015
Nooralla on mielikuvitusta ja seikkailunhalua, mutta isällä ei: Tylsiskä! On kesäloman ensimmäinen päivä ja luvassa on telttaretki. Lapsesta on tietysti tuskastuttavaa odottaa retkelle lähtöä, marketissakin käydään vielä. Noora tylsistyy siihen, että pitää elää aikuisen ehdoilla.

Moronin ja Erikssonin kuvakirja näyttää, miten metsäretki lähentää isää ja tytärtä jopa niin, että lapsen näkökulma pääsee lopulta voitolle. Isälle metsä on ensin navigoinnin ja luontohavaintojen suorittamista. Nooralle ei ole kummastakaan iloa, sillä pienten lasten tavoin hänen on vaikea löytää nopeasti vilahtavia lintuja maisemasta. Mutta Noora näkee enemmän: puunjuuri on hänelle käärme, kivikasa virtahepolauma ja kannot peikkoja. Tähän leikkiinhän ei isä lähde.

Erikssonin kuvat avaavat Nooran mielikuvitusnäyt hauskasti, mutta villieläimet eivät vaikuta liian pelottavilta. Monet monet hullunhauskat kuvakirjat (varsinkin Ulf Nilssonin teksteihin)  kuvittanut Eva Eriksson keskittyy tällä kertaa metsän lempeään kauneuteen. Isän olemuksen rähjääntymisen kautta voi seurata hänen muutostaan villimpään tilaan, joka on samalla lapsenmieltä lähellä oleva tila. Tällaisen isän löytyminen on Nooralle retken parasta antia.

Kuvittajaveteraani Erikssonin kumppanina on tällä kertaa uusi kirjoittaja Lisa Moroni. Tämä paneutuu sujuvasti lapsen kokemukseen ja odotuksiin. Moroni taitaa kuvakirjatekstin rytmin, johon Eriksson on voinut loihtia hienoja kuvallisia yllätyksiä. Luonnollisestikin tämä kirja sopii nimenomaan isän ääneenlukukirjaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti