keskiviikko 2. joulukuuta 2015

http://www.kirja.fi/kirja/jacob-grey/varismiekka/9789513183141/

Joulukuun 3. päivä             

Jacob Grey
Varismiekka
Alkuteos 
Ferals: The Crow Talker 2015 
Suomentanut Kaisa Kattelus
Tammi 2015

Tammi on perinteisesti vainunnut, mitkä ulkomaiset lasten ja nuortenfantasiat kannattaa julkaista Suomessa. Nytkin Jacob Greyn sarjan aloitusosa on suomennettu jo alkuteoksen ilmestymisvuonna, mikä kertoo myös HarperCollinsin tehokkaasta sopimusmarkkinoinnista. Kansilieve mainitsee, että käännösoikeudet on myyty jo 28 maahan, ja onpa tuon tiedon jälkeen tainnut tulla jo kolme maata lisää.

Mikä on mahtanut tehdä tästä teoksesta niin myyvän? Varismiekka edustaa postpotterilaista fantasiaa, pyrkimystä luoda uusia vanhempansa traagisesti menettäneitä sankareita. On tarjottava jotakin sille ikäluokalle, joka pääsi Rowlingin johdolla synkän fantasian makuun. Varismiekassa päähenkilö Kraa on 13-vuotias, mutta sitä voi lukea nuorempikin. Tosin sillä varauksella, että lukijalla ei ole herkkyyttä menettää yöuniaan kuoleman, julmuuksien ja hämähäkkien takia. Näitä kaikkia on tarjolla tasaisin väliajoin seikkailusta toiseen etenevässä tarinassa.

Vanhempansa menettänyt Kraa tuo mieleen myös Neil Gaimanin Hautausmaan pojan, joka ilmestyi Suomessa vuonna 2011. Yhteistä on myös se, että molempia on verrattu Rudyard Kiplingin Viidakkokirjaan. Gaimanin Eikku kasvaa aaveiden parissa ja Kraa löytää varisten yhteisön. Vertaus on osuvampi Gaimanin kohdalla, sillä hän rakentaa tietoisesti pojan luonnekuvaa niin poikkeuksellisessa yhteisössä kuin ihmisten parissa. Sen sijaan Kraa on joutunut varisten kimppaan jo 5-vuotiaana, mutta tarkempaa selostusta siitä, kuinka tämä ylipäänsä hoitunut, ei anneta. Kraa on kirjan alussa jo 13-vuotias roskisdyykkari, joka asuu puuhun kyhäämässään majassa.

Varismiekkaa on verrattu myös Batmaniin, ja samankaltaisuutta onkin löydettävissä. Blackstonen kaupungissa Kraa selvittelee välejään milloin maallisten poliisien, milloin maagisten vastustajiensa kanssa. Genre on kuitenkin enemmän kallellaan yleiseen maagisuuteen kuin pelkkien supersankarin ominaisuuksien varaan. Vielä alussa Kraa vaikuttaisi olevan ainoa poikkeusyksilö. Hän pystyy puhumaan varisten kanssa. Myöhemmin selviää, ettei hän ole yksin. On muitakin eri eläinten kanssa kommunikoivia ihmisiä ja heitä kutsutaan lymyiksi (ferals).

Jästi/noita-dikotomiassa kasvanut lukija ymmärtää välittömästi, että nämä lymyt lymyävät taitonsa normaaleilta kansalaisilta. Monet heistä ovat jollakin tavalla osattomia, mutta vankilajohtajan vaimo on poikkeus ja kahdeksan vuotta sitten käydyn Mustan kesän sankari. Kraa saa hänen tyttärestään Lydiasta ensimmäisen ihmisystävänsä.

Kuten kaikkien (fantasia)sankarien Kraan on löydettävä voimansa ja nimikkoaseensa, jotta hän pysyisi seisomaan arkkivihollistaan Seittimiestä vastaan. Hänen on tultava tietoiseksi siitä, mitä taistelua ja millä säännöillä Blackstonessa käydään sekä valittava ne, jotka uskollisesti taistelevat hänen rinnallaan. Tätä kaavaa piristää eläinten käyttö keskustelukumppaneina ja toimijoina. Varsinkin varisten tokaisut tuovat karaktääriä melko persoomattoman Kraan vastapainoksi.

"Villinä viidakkolapsena" Kraa ei ole oppinut lukemaan, mutta avarakatseinen kirjastonjohtaja lainaa hänelle kuvakirjoja erityisjärjestelyllä. Sarjan ensimmäisessä osassa seikkailut pitävät Kraan niin kiireisenä, että lukemaan opettelu jää. Kirjan lopussa Lydia lupaa pitää huolen siitä, että Kraa oppii. Kirjasto on kuvattu sympaattiseksi sivistyksen kehdoksi, mutta kirjastonjohtajan kohtalo ei sovi myöskään herkkien alan ihmisten luettavaksi. Eikä niille araknofoobikoille.

Sarjan alkuna Varismiekka on sikäli turvallinen lukukokeilu, että kirja päättyy suvantovaiheeseen eikä gliffhangeriin. Tulevista vaaroista vihjataan pienesti. Kraan käymät seikkailut ovat kasvattaneet häntä, mutta hänen sisäisiä taistelujaan ei kuvata Harry Potterin veroisella tavalla. Kerronnan painopiste on seikkailun sujuvassa jatkumossa, joten pohdiskelua kaihtavan nuoren lukijan ei tarvitse menettää kärsivällisyyttään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti