keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Joulukuun 16. päivä


Julia Varman & Susan Varley
Vanha kunnon leijonavaari  
Alkuteos Lovely Old Lion
Suomentanut Raija Rintamäki
Kustannus-Mäkelä 2015

Isovanhempien mahdolliset muistisairaudet ovat lapsille hämmentävä asia. Muistan sen omasta lapsuudestanikin. Aina silloin tällöin ilmestyy kuvakirjoja aiheesta. Viisi vuotta sitten gerontologi Riitta-Liisa Heikkinen kirjoitti aiheesta kirjan, johon Kati Vuorento teki viehättävän kuvituksen. Mummon muisti karkuteillä (2010) oli osittain hämmentäväkin kirja, koska lapset olivat välillä vaarassakin mummon muistamattomuuden takia.

Brittiläinen Vanha kunnon leijonavaari etäännyttää dementian eläinkuntaan ja vieläpä Afrikan eläimistöön asti.  Lennin isoisä leijonakuningas unohtelee asioiden ja läheisten nimiä. Lenni on kummissaan ja kyselee selitystä muilta eläimiltä. Vaaria ruvetaan piristämään hänen lapsuutensa asioilla, sillä ne hän muistaa hyvin. Teksti ei kuitenkaan pysähdy selittämään, että muistisairaat muistavat vanhat asiat paremmin kuin nykyiset. Lastenkirjassa on kuitenkin tärkeintä osoittaa, että hyvä suhde vanhukseen on edelleenkin mahdollinen.

Vaarin luopumista kuvataan sillä, että hän kruunaa Lennin tulevaksi kuninkaaksi auringonlaskun maisemassa. Seuraavalla aukeamalla Lenni onkin itse aikuinen perheenisä, joka ei koskaan unohda vaariaan. Kirja päättyy hänen hallitusohjelmaansa:
Hän pitää huolen siitä, että hänen valtakunnassaan kaikki eläimet ovat kilttejä vaareilleen ja mummuilleen.
Kuvakirjan anti jää vähän hentoiseksi, sillä vaarin sairaus ohitetaan nopeasti ja keskitytään
lapsuudenmuistoihin, joiden kautta saadaan pari hauskaa kuvaesitystä. Korostaessaan turvallisuutta muutoksen keskellä tekijät ovat päätyneet aika turvallisiin ratkaisuihin. Susan Varleyn kuvat ovat mukavia, mutta kovin laimeita sekä väreiltään että tyyliltään. Kun kirjaa luettaessa vastataan lapsen kysymyksiin ja kerrotaan dementiasta lisää, se voi toimia hyvänä johdatuksena muistisairauteen sairastuneen vanhuksen ymmärtämiseen.

Vanhempia muistisairauskirjoja on arvioitu Lastenkirjahyllyssä:
http://lastenkirjahylly.blogspot.fi/search?q=muistamaton
Kustannus-Mäkelältä on ilmestynyt tänä vuonna toinenkin muistisairauskirja, ks. Lastenkirjahylly:
http://lastenkirjahylly.blogspot.fi/2015/09/puhutteleva-kuvakirja-muistojen.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti