maanantai 14. joulukuuta 2015

Joulukuun 14. päivä

Huom! Kirjoista otetut valokuvat vääristävät suhteita ja värejä.


Mila Teräs & Karoliina Pertamo
Hämärinkäinen
Karisto 2015, 2. painos








Hämärinkäisen tarina sijoittuu juuri tähän joulunalusaikaan. Tutustumme olentoon, joka kutoo hämärän kangaspuillaan. Kuvittaja Karoliina Pertamo esittää hämärän violetin, sinisen ja mustan sävyillä. Vaikutelma on pehmeä ja unettava.

Metsään sopivan eläimellisen hämärinkäisen lisäksi "pimeyden töihin" osallistuvat ihmisen näköiset yöntekijät, jotka käyttävät aivan moderneja ompelukoneita! Nykysaduissa voi olla tekniikkaakin,
eivät lapset siitä häiriinny. Kaikilla yön ilmiöillä on tekijänsä, mikä voi avata lapselle uudenlaisen  suhteen yöhön ja pimeään.

Joulukiireet kirja esittelee kukkakauppias Keikanderin näkökulmasta. Hän on myös tarinan konna. Hämärinkäisen hämärähommat pilaavat hänen kukkabisneksensä, sillä kukankutojat nukkuvat pimeydessä. Pulma ratkeaa rikkomalla kangaspuut ja työntämällä Hämärinkäinen kiven alle. Näin saadaan aikaan luonnoton valoisuus kaamosaikaan. Kukkaväki pääsee neulomaan kukille terälehtiä.
Jouluun valmistautuvat ihmiset luulevat valoisuuden johtuvan jouluvaloista. Samaan aikaan Hämärinkäisellä on  tukalaa kivenkolossa. Kontiainen auttaa hänet takaisin maan päälle ja hommat jatkuvat, sillä kukkakauppias on korjannut kangaspuut. Tässä kohtaa kerronta voisi olla perusteellisempaa, sillä  tämä käänne on vain tapahtunut, emmekä saa tietää miksi.

Loppu on auvoista hämäryyden ennalleen saattamista, jossa suurikokoiset kuvat ovat pääosassa. Pertamo käyttää hienosti kahden aukeaman vaakatilaa, mistä blogin kuvat eivät anna kunnollista käsitystä, koska ne ovat osakuvia. Niistä saa kuitenkin aavistuksen Pertamon monipuolisesta väriskaalasta ja salaperäisestä tunnelmasta.

Mila Teräs on kirjoittanut uudenlaisen joulusadun, sellaiseksi sitä kai voi kutsua. Sadussa selitetään lapselle ilmiöitä tavalla, joka heijastelee ihmisen ahneuden vaikutusta pohjoiseen luontoon. Siksi tuntuu vähän oudolta, että joulun tähdeksi nousee etelän mailta Suomeen kotiutunut kasvi. Olisin suonut tämän roolin Tähtisten takomille tähdille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti