sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Joulukuun 6. päivä

Ninka Reittu
Messi ja Mysteeri: Kattiralli
Otava 2015, 37 s.

Ninka Reittu on kuvittajakaartimme uusimpia lahjakkuuksia. Hänen kuvallinen otteensa on pitelemättömän rempseä. Kuvakirjan aukeamat ovat täynnä elämää ja horisontti avautuu monesti hyvinkin lähellä olevasta kohteesta kaukaisuuteen. Monenlaiset otukset pällistelevät päähenkilöitä eri paikoista vähän Sven Nordqvistin Viiru-kirjojen tapaan.

Messi- ja Mysteeri-nimisistä kissoista on ilmestynyt aikaisemmin jo kaksi kuvakirjaa, joita en ole lukenut. Kaikki järjestyy! ilmestyi 2013 ja Käpälät kohti seikkailua! 2014. Näin ollen ensi vuonna Messi ja Mysteeri touhuavat taas jotakin ja sehän on oikein tervetullutta. Reitun kuvakirjassa riittää nimittäin katsottavaa ja koettavaa.

Messi kuuluu Ylä-Kattisen kahdeksanlapsiseen perheeseen, jolla on ystävänä Mysteeri, lentävä musta kissa. Kissaperhe lähtee autollaan kesälomamatkalle ja eikös vain Mysteeri liftaa mukaan. Matkan sattumukset kuvataan spektaakkelimaisina kokoaukeaman sommitelmina. Kissaperhe auttaa kaikkia, jotka vähänkin apua tarvitsevat. Ja mikäs on auttaessa, kun perheen totoromainen isä on niin suuri ja Mysteeri osaa lentää!

Automatkajuoni ja törmäily tapahtumasta toiseen on tuttu tapa koostaa kuvakirjaa. Uutta ja tuoretta on se, miten Reittu luo kuvillaan tarinasta elämyksen ja millaiseksi tunnelma muodostuu. Kaikki ei ole pelkkää kohellusta vaan välillä kuvakirjan hahmot hiljentyvät itsekin katselemaan kauniita - ja ilmeisen suomalaisia -  maisemia.
Mutta kun noustiin pilvien yläpuolelle, kaikki olivat aivan hiljaa, sillä siellä oli niin kaunista, että höpötys olisi tuntunut suorastaan moukkamaiselta. (s. 17)
Kattiralli on moni-ilmeinen kuvakirja, jonka jokainen kuva tarjoaa lapselle tarkasteltavaa ja ihasteltavaa pitkäksi aikaa. Eläin- ja ihmishahmot ovat sympaattisia ja mikä hauskinta, monen ikäisiä. Aikuinen voi vai arvailla, minkälaista elämää vietetään kaupungissa, jossa eri lajiset eläimet elävät arkea ja juhlaa. Heistä haluaisi kuulla lisää.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti