tiistai 8. joulukuuta 2015

Joulukuun 8. päivä


Richard Scarry                                               
Maailman paras Mato Matala!
Alkuteos
The Best Lowly Worm Book Ever!
Suomentanut Annika Eräpuro
Tammi 2014

Mato Matala on idolini. Siksi kirjoitankin hänen kirjastaan, vaikka se suomennettiin jo viime vuonna. On käsittämätöntä, että monien inhoamasta eläinlajista voidaan tehdä sympaattinen olento, joka pystyy mihin vain ilman käsiä ja vain yhdellä jalalla!

Mato Matala on myös Sangen Salaperäinen Hahmo, jonka syntyperää, menneisyyttä ja koulutusta ei paljasteteta edes tässä hänelle nimenomaan nimetyssä kirjassa. Mutta niin se on, kaikki suuret vaikuttajat, kuten esimerkiksi Sherlock Holmes, säilyttävät kiehtovan auransa juuri siksi, ettemme tiedä heistä liikaa.

Richard Scarryn touhukkaissa kirjoissa Mato Matalalla on usein ärsyttävänkin nokkelikon ja jopa moralistin rooli. "Senkin tuhmat pullarosvot!, hän saattaa huudahtaa aivan spontaanisti. Jotenkin hän onnistuu ilmaantumaan aina paikalle, kun joku, esimerkiksi Armas Karjula, tyrii. Tai kun ylipäänsä tapahtuu jotakin.

Entäpä kun tämä Touhulan kuuluisa sivullinen asetetaan tarinan keskiöön ja hän saa kertoa itse itsestään? Tulos on vähän pliisu, kuten helposti käy pönöttävissä juhlakirjoissa. Mato Matalan moralistinen puoli saa paljon sivutilaa. Hän käyttäytyy kaikin puolin juuri niin kuin normaali lapsi ei käyttäydy: "Jos huoneessa lojuu vaatteita, laitamme ne kaappiin." Tämä siis ennen kouluun lähtöä!

Kirjan parasta antia on Madon käyttämien tekniikoiden kuvaus. Kuinka peseytyy ja pukeutuu henkilö, jolla ei ole käsiä. Kuinka tartutaan esineisiin kiertämällä vartalo niiden ympärille. Jopa taululle kirjoittaminen onnistuu. Kuinka polvistutaan ilman polvea. Tämän madon osaamisella ei ole mitään rajoja. Kokonainen aukeama on omistettu sille, mitä kaikkia kulkuneuvoja hän osaa käyttää. Millä lisenssillä? Swissair sallii hänen lentää suihkukoneella ja lieneekö NASA sen takana, että näemme tuon hurjapään myös avaruussukkulan ohjaimissa.

Näiden yllätysten lisäksi luvassa on tietenkin myös paljastuksia, eihän kirjaa muuten kannattaisi lukea. Selviää, millainen on Mato Matalan aluspaita sen asun alla, joka on niiiin nähty. Hän pitää lukupiiriä hiirilapsukaisille. Hänen kuumailmapallossaan on teksti "TOUHULAN OMA POIKA". Mielestäni noloa.

Suosittelen Maailman parasta Mato Matalaa luettavaksi pienille lapsille vaikkapa ensimmäiseksi Scarryn kirjaksi. Kun tähän sankariin tutustuu tällä perusteellisuudella, on hyvät valmiudet ottaa sivullis-Matalan edesottamuksista kaikki irti muista Touhula-kirjoista. Tässä on kaveri, jonka hymy ei hyydy kiperissäkään paikoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti